Articole Populare

Top 20 sosuri delicioase pentru frigărui – veți deveni regina sosurilor!

Sosul pentru carne este o parte importantă a oricărui picnic. Acesta completează carnea, îi oferă un plus de gust și aromă. Deși în comerț există o multitudine de sosuri pentru frigărui, deseori acestea conțin o cantitate mare de aditivi alimentari și conservanți. Bucurați-i pe cei dragi cu un sos delicios de casă pentru cele mai reușite frigărui. Vă prezentăm mai jos top 20 de rețete de cele mai delicioase sosuri pentru frigărui. Folosiți ingredientele preferate și obțineți o adevărată capodoperă culinară, cu gust intens și aromă desăvârșită.

Sosul Nr.1

Ingrediente

  • 3 căței de usturoi
  • 1 roșie
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 linguri de apă
  • 1 lingură oțet de vin
  • mărar
  • busuioc
  • pătrunjel

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

  1. Tocați mărunt verdeața.
  2. Tăiați roșia cuburi mici. Presați usturoiul.
  3. Amestecați toate ingredientele și amestecați până veți obține un sos omogen.

Sosul Nr.2

Ingrediente

  • 2-3 căței de usturoi
  • 2-3 linguri muștar de Dijon
  • 2 linguri pastă de roșii
  • 1 linguriță oțet de mere
  • verdeață (mărar, pătrunjel, coriandru, ceapă verde și altele)

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

  1. Tocați mărunt verdeața și usturoiul.
  2. Amestecați muștarul cu pasta de roșii și oțetul.
  3. Adăugați verdeața cu usturoiul și amestecați.
  4. Lăsați sosul pentru ceva timp la frigider.

Sosul Nr.3

Ingrediente

  • 100 g de agriș
  • 3-4 căței de usturoi
  • 1 linguriță ulei de măsline
  • 1 priză de ghimbir măcinat

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

  1. Acest sos se combină perfect cu un frigărui din carne mai grasă.
  2. Tocați agrișul și usturoiul cu ajutorul unui robot de bucătărie.
  3. Adăugați uleiul de măsline și ghimbirul. Amestecați.

Sosul Nr.4 

Ingrediente

  • 500 g de ketchup
  • 150 ml de apă
  • 100 ml oțet de mere
  • 100 g de zahăr brun
  • 2 linguri de muștar
  • 1 lingură de ceapă pudră
  • 1 lingură de usturoi pudră
  • 0.5 linguriță de ardei iute

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

  1. Amestecați toate ingredientele într-o cratiță și puneți-o pe foc. Faceți focul mic.
  2. Fierbeți timp de 20 de minute, amestecând încontinuu.
  3. Obțineți un suc destul de lichid, dulce-picant.
  4. Lăsați sosul să se răcească.

Sosul Nr.5 – pentru carnea de pui

Ingrediente

  • 1 ou
  • 1 lingură muștar de Dijon
  • 100 ml ulei de măsline
  • sare
  • piper negru măcinat

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

  1. Despărțiți albușul de gălbenuș.
  2. Amestecați albușul cu muștarul, folosind un mixer la viteza medie.
  3. Amestecând încontinuu, turnați cu un jet subțire uleiul de măsline.
  4. Potriviți cu sare și piper negru măcinat.
  5. Obțineți un sos destul de dens, perfect pentru pui.

Sosul Nr.6

Ingrediente

  • 2 linguri de miere
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 0.5 linguriță praf de muștar
  • 0.5 linguriță de ardei roșu măcinat

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

  1. Amestecați toate ingredientele într-o cratiță.
  2. Puneți cratița pe foc. Faceți focul mic și lăsați să fiarbă.
  3. Când sosul va începe să fiarbă, luați cratița de pe foc.
  4. Amestecați și lăsați sosul să se răcească.

Sosul Nr.7 – pentru costițe 

Ingrediente

  • 500 g de ketchup
  • 100 g de zahăr
  • 3 căței de usturoi
  • 1 ceapă
  • 2 linguri de apă
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură oțet de mere
  • 1 lingură pastă de roșii
  • 1 lingură de sos Worcestershire
  • 1 linguriță de fum lichid
  • 1 linguriță de muștar praf
  • 0.5 linguriță ardei iute
  • piper negru măcinat

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

  1. Tocați ceapa. Amestecați apa cu ceapa folosind robotul de bucătărie. Obțineți un piure.
  2. Turnați uleiul de măsline într-o cratiță mică și încălziți-l la foc mic. Adăugați în cratiță piureul cu ceapă.
  3. Fierbeți sosul până acesta se rumenește puțin.
  4. Presați usturoiul. Adăugați toate ingredientele în sos și amestecați.
  5. Fierbeți sosul la foc mic timp de 20 de minute, amestecând încontinuu.
  6. Obțineți un sos foarte aromat, numai bun pentru costițe.

Sosul Nr.8 – pentru carnea roșie

Ingrediente

  • 300 g de merișoare (proaspete sau congelate)
  • 100 g de coacăză (proaspătă sau congelată)
  • 3 linguri de zahăr
  • 1 lingură de ghimbir ras

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

  1. Mărunțiți merișoarele cu coacăza, folosind un robot de bucătărie. Obțineți un piure.
  2. Turnați piureul de fructe într-o cratiță mică. Adăugați zahărul și puneți cratița pe foc.
  3. Faceți focul mic și amestecați. Țineți cratița pe foc până zahărul se va dizolva, iar amestecul va începe să fiarbă.
  4. Adăugați ghimbirul și țineți sosul pe foc încă timp de 3 minute.
  5. Lăsați sosul să se răcească.
  6. La dorință serviți sosul cu merișoare și coacăză proaspătă. Sosul se combină perfect cu carnea roșie.

Sosul Nr.9 

Ingrediente

  • 250 g de hrean
  • 250 g de sfeclă
  • 200 ml de apă
  • 1 lingură de oțet 9%
  • 1 linguriță de sare

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

  1. Curățați hreanul și dați-l prin mașina de tocat carne.
  2. Curățați sfecla și dați-o prin răzătoarea mare.
  3. Amestecați toate ingredientele.
  4. Acest sos poate fi pregătit din timp și păstrat la frigider.

Sosul Nr.10 – pentru pește și carne albă 

Ingrediente

  • 100 ml de ulei de măsline
  • 20 g de cașcaval
  • 2 căței de usturoi
  • 1 ou
  • 3 lingurițe de muștar
  • 1 linguriță de lapte praf
  • 0.5 linguriță suc de lămâie
  • sare
  • piper negru măcinat

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

  1. Spargeți oul într-un bol. Potriviți cu sare și piper negru măcinat.
  2. Adăugați muștarul, laptele praf și sucul de lămâie. Amestecați folosind un mixer sau un robot de bucătărie.
  3. Cu un jet subțire, turnați uleiul de măsline, amestecând încontinuu.
  4. Amestecați până obțineți o masă omogenă și densă.
  5. Adăugați la sos usturoiul presat și cașcavalul dat prin răzătoarea mică. Amestecați.
  6. Este un sos perfect pentru carnea albă sau pește la grătar.

 

Sosul Nr.11 – pentru carnea de miel

Ingrediente

  • 500 g de iaurt natural
  • 1 castravete mediu
  • 3 căței de usturoi
  • 1 ardei iute verde
  • mărar
  • piper negru măcinat
  • oțet balsamic

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

  1. Curățați castravetele de coajă și dați-l prin răzătoare.
  2. Presați usturoiul. Tocați mărarul.
  3. Îndepărtați semințele de la ardeiul iute și tocați-l mărunt.
  4. Amestecați iaurtul cu toate ingredientele.
  5. Potriviți cu piper negru măcinat și oțet balsamic. Amestecați.
  6. Sosul se combină perfect cu carnea de miel.

Sosul Nr.12 – pentru carnea de miel

Ingrediente

  • 200 ml suc de rodie
  • 300 ml de vin roșu dulce
  • 3 căței de usturoi
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 linguriță de sare
  • 0.5 linguriță de amidon
  • busuioc
  • piper negru măcinat
  • piper roșu măcinat

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

  1. Amestecați sucul de rodie cu 200 ml de vin.
  2. Presați usturoiul. Tocați busuiocul.
  3. Amestecați într-o cratiță sucul de rodie cu usturoiul, busuiocul, zahărul, sarea și piperul măcinat. Puneți cratița pe foc. Faceți focul mic.
  4. Când amestecul va începe să fiarbă, acoperiți cratița cu un capac și fierbeți la foc mic timp de 20 de minute.
  5. Dizolvați amidonul în vinul rămas.
  6. Adăugați amestecul obținut în cratița cu sos și amestecați.
  7. Fierbeți până sosul se îngroașă.
  8. Lăsați sosul să se răcească.

Sosul Nr.13 

Ingrediente

  • 50 g de smântână 30%
  • 2 ouă
  • 2 linguri de zahăr
  • 2 linguri de oțet
  • 1 lingură de făină
  • sare

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

  1. Amestecați oțetul cu sarea și zahărul.
  2. Fierbeți ouăle. Curățați-le și despărțiți albușurile de gălbenușuri.
  3. Fărâmițați gălbenușurile cu o furculiță, apoi amestecați-le cu făina și smântâna.
  4. Adăugați în amestecul cu smântână oțetul. Amestecați.
  5. Puneți amestecul pe foc și aduceți-l până la fierbere. Faceți focul mare.
  6. Obțineți un sos dens delicios.

Sosul Nr.14

Ingrediente

  • 200 g de prune uscate fără sâmburi
  • 200 g miez de nucă
  • 500 g de ketchup picant
  • 1 lămâie

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

  1. Spălați prunele uscate și treceți-le printr-o sită.
  2. Opăriți nucile cu apă clocotiră apoi pisați-le.
  3. Dați coaja de lămâie prin răzătoarea mică. Scurgeți lămâia de suc.
  4. Într-o cratiță amestecați ketchup-ul cu prunele uscate, nucile și coaja de lămâie.
  5. Puneți cratița pe foc. Fierbeți sosul timp de 5 minute.
  6. Spre sfârșitul fierberii adăugați sucul de lămâie și amestecați.
  7. Luați cratița de pe foc și lăsați să se răcească.

Sosul Nr.15 – pentru carnea de pui

Ingrediente

  • 200 g de caise uscate
  • 3 mere verzi
  • 100 ml de vin
  • 2 lingurițe de curry
  • sare
  • piper negru măcinat

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

  1. Înmuiați caisele uscate în vin și lăsați-le pentru 10-12 ore.
  2. Adăugați în caise condimentul curry și amestecați folosind un robot de bucătărie. Obțineți un piure.
  3. Decojiți merele și îndepărtați cotorul cu semințe. Tăiați-le mărunt.
  4. Amestecați piureul din caise cu merele. Potriviți cu sare și piper negru măcinat.
  5. Amestecați până obțineți o masă omogenă.
  6. Sosul este perfect pentru frigăruia de pui.

Sosul Nr.16 – ”adjică” fără conservare 

Ingrediente

  • 100 g de muștar
  • 150 g de ardei iute
  • 300 g de mere
  • 300 g de morcov
  • 300 g de usturoi
  • 400 g de roșii
  • 500 g de ardei grași
  • 200 ml de oțet 9%
  • 2 linguri pastă de roșii
  • pătrunjel
  • sare

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

  1. Curățați de semințe ardeiul gras și ardeiul iute.
  2. Curățați merele de coajă și îndepărtați cotorul cu semințe.
  3. Decojiți roșiile.
  4. Dați toate legumele prin mașina de tocat carne.
  5. Adăugați la legume pasta de roșii, oțetul, muștarul, usturoiul și mărarul tocat. Potriviți cu sare și amestecați bine.
  6. Lăsați sosul se pătrundă cu arome timp de câteva ore.

Sosul Nr.17 – pentru carnea de pui și pește

Ingrediente

  • 100 ml de vin alb sec
  • 200 g de frișcă 30%
  • 5 roșii cherry
  • 1/2 de ceapă
  • 1 lingură de unt
  • suc de lămâie
  • pătrunjel
  • sare
  • piper negru măcinat

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

  1. Tocați ceapa și prăjiți-o într-o tigaie încinsă cu unt, până aceasta devine moale.
  2. Adăugați în tigaie vinul și roșiile tăiate cuburi. Prăjiți înăbușit timp de 1-2 minute.
  3. Adăugați frișca, sarea, piperul negru măcinat și sucul de lămâie. Amestecați.
  4. Fierbeți sosul până se îngroașă. Lăsați-l să se răcească.
  5. Adăugați la sos pătrunjelul tocat.
  6. Acest sos se combină perfect cu peștele și puiul la grătar.

Sosul Nr.18 – pentru carnea de porc sau de miel

Ingrediente

  • 1 kg de prune
  • 3 linguri de zahăr
  • 2 linguri de sare
  • 5 căței de usturoi
  • 0.5 linguriță de ardei roșu măcinat
  • 0.5 linguriță de coriandru
  • pătrunjel și coriandru proaspăt

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

  1. Spălați prunele și îndepărtați sâmburii. Dați-le prin mașina de tocat carne.
  2. Într-o cratiță amestecați piureul de prune cu zahărul și sarea.
  3. Puneți cratița pe foc și fierbeți sosul timp de 5 minute.
  4. Adăugați usturoiul și verdeața tocată, piperul și coriandrul. Amestecați.
  5. Când sosul va începe să fiarbă, luați cratița de pe foc și lăsați-l să se răcească.
  6. Este un sos numai bun pentru a fi servit cu frigărui de porc sau miel.

Sosul Nr.19 – pentru carnea de porc și de vită

Ingrediente

  • maioneză (maioneză de casă)
  • sos de soia în proporție de 1:3 (pentru 100 g de maioneză – 30 g de sos de soia)
  • usturoi
  • piper negru măcinat

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

  1. Amestecați maioneza cu sosul de soia.
  2. Adăugați usturoiul presat și piperul. Amestecați.
  3. Obțineți un sos picant, numai bun pentru frigărui de porc și de vită.

Sosul Nr.20 – pentru fructe de mare, pește sau carne de pui

Ingrediente

  • 300 g de smântână
  • 100 ml de supă
  • 30 g de unt
  • 1 lingură de făină
  • mărar
  • pătrunjel
  • sare
  • piper negru măcinat

Notă: Vezi Măsurarea ingredientelor

Mod de preparare

  1. Prăjiți făina într-o tigaie încinsă cu unt, până se rumenește.
  2. Turnați în tigaie supa și amestecați. Fierbeți până amestecul se îngroașă.
  3. Adăugați smântâna, verdeața tocată, sarea și piperul negru măcinat.
  4. Prăjiți înăbușit timp de 3 minute.
  5. Lăsați să se răcească.
  6. Serviți sosul cu frigărui din fructe de mare, pește sau pui.

Echipa Bucătarul.tv vă dorește poftă bună alături de cei dragi!

1

Autor text: Bucătarul.tv

Printare

error: